ornithin

Jak snížit hladinu amoniaku v organismu? Může pomoci L-ornithin

Amoniak (čpavek) je odpadní produkt, který tělo vytváří při zpracování bílkovin. Za normálních okolností se zpracovává v játrech, kde se přeměňuje na další odpadní produkt zvaný močovina. Ta je následně vylučována z organismu močí. Pokud však játra nebo ledviny nepracují správně, může docházet k nadměrnému hromadění amoniaku v organismu. Bohužel, stejně jako jiné odpadní látky, pro buňky v lidském těle čpavek jedovatý a jeho zvýšená hladina tak může mít negativní vliv na buněčné procesy, fungování celého těla a ve výsledku naši kondici a zdraví.

Jak snížit hladinu amoniaku v organismu? Může pomoci L-ornithin

Ke zvýšení hladin amoniaku v těle může docházet z různých příčin. Kromě zmíněných problémů s funkcí jater nebo ledvin se může jednat například o metabolické nebo genetické onemocnění (u dětí se může vyskytovat tzv. Reyův syndrom). Může jít také o důsledek nadměrné konzumace alkoholu nebo drog. Méně se však ví, že ke zvýšené koncentraci této odpadní látky v krvi může docházet i v důsledku nadměrné konzumace bílkovin. Není proto až tak vzácná u sportující populace věnující se bodybuildingu.

Příznaky je především únava, svalová slabost, nevolnost nebo ztráta chuti k jídlu. Pokud tento stav přetrvává delší dobu, může mít vliv i na mozkovou tkáň, což může vést ke zhoršení kognitivních funkcí, zmatenosti nebo v nejhorších případech až deliriu. V některých případech (zejména u dětí) bývá zvýšení hladin amoniaku pouze mírné a organismus si s ním poradí bez jakékoliv léčby. V závažnějších případech je však potřeba zásah lékařů, protože nahromadění amoniaku v organismu může mít vážné důsledky. Léčba se v takových případech soustředí na odstranění amoniaku z krevního řečiště. Toho může být dosaženo různými způsoby od aplikace léků přes dialýzu až po transplantaci orgánů v těch nejzávažnějších případech.

Existují také látky, které přirozenou cestou podporují odbourávání amoniaku z organismu. Jedním z nich je například L-ornithin.

L-ornithin

L-ornithin je neproteinová aminokyselina (nepoužívá se k tvorbě proteinů), která je součástí močovinového cyklu. Ten pomáhá tělu zbavovat se nadbytečného dusíku vylučovaného prostřednictvím moči z organismu, a vedle toho i pomáhá i s vylučováním amoniaku. L-ornithin se v rámci cyklu váže s molekulou karbamoylfosfátu (obsahuje amoniak) a poté se přeměňuje na L-citrulin, přičemž jako vedlejší produkt vzniká močovina. Tato konverze tedy pomáhá snižovat koncentrace amoniaku v krvi.

L-ornithin je tak důležitý především při stavech, které jsou charakterizovány nadměrnou hladinou amoniaku. Může se jednat například o jaterní encefalopatii (klinický stav jater). U osob, které jí trpí, bylo při užívání L-ornithinu opakovaně zjištěno snížení sérového amoniaku (většina studií používala infuze, ale předpokládá se, že výsledky budou podobné i u vyšších dávek podávaných perorálně). [1,2]

L-ornithin dále může mít zajímavý přínos i pro sportovce. Při dlouhodobé fyzické aktivitě (45 minut nebo více) narůstá koncentrace amoniaku v krvi, následkem čehož dochází ke zvyšování únavy a snížení výkonu. L-ornithin pomáhá zvýšené koncentrace amoniaku v krvi snížit, může tak oddálit únavu a umožnit udržení výkonu po delší dobu. Existuje také studie, která při užívání L-ornithinu společně s L-argininem zaznamenala u vzpěračů zlepšení výkonu a nárůst svalové hmoty (jedná se však o starší studii, jejíž výsledky zatím další studie nepotvrdily). L-ornithin, podobně jako L-arginin, má také určitý vliv na zvýšení hladiny růstového hormonu. Jedná se však pouze o krátkodobé zvýšení, které pravděpodobně nemá zásadní vliv na nárůst svalové hmoty nebo spalování tuku. [3,4,5]

Kromě toho bylo pozorováno snížení únavy u osob trpících kocovinou (proces pití alkoholu zvyšuje hladinu amoniaku v krvi). Pro tyto účinky by se měl L-ornithin užívat před pitím. Tyto výsledky se však ukázaly pouze u osob, které jsou citlivé na alkohol. [6]

Užívání

Většina studií používá L-ornitin hydrochlorid (ornithin HCl), jehož užívání je účinné a bezpečné. Účinná dávka se pohybuje mezi 2 a 6 gramy denně a u této dávky nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Při vyšších dávkách (nad 10 gramů) však může L-ornithin způsobovat průjem.

Závěrem

Zvýšená hladina amoniaku může mít negativní vliv na váš organismus. Hlavními projevy jsou únava, slabost nebo nevolnost, v případě dlouhodobě zvýšených hladin však mohou být následky vážnější. L-orntihin pomáhá hladiny amoniaku snižovat, protože je součástí močovinového cyklu, který amoniak odbourává. Kromě osob trpících problémy s játry nebo ledvinami může být L-ornithin užitečný také pro sportovce. Díky snížení hladiny amoniaku v krvi může oddálit únavu a podpořit sportovní výkonnost.

Autor článku: Mgr.Tom Pavelek

Reference:

  1. Ahmad I, et al. L-ornithine-L-aspartate infusion efficacy in hepatic encephalopathy. Coll Physicians Surg Pak (2008)
  2. Jiang Q, et al. L-Ornithine-l-aspartate in the management of hepatic encephalopathy: a meta-analysis. Gastroenterol Hepatol (2009)
  3. MacLean DA, et al. Plasma and muscle amino acid and ammonia responses during prolonged exercise in humans. Appl Physiol (1991)
  4. Elam RP, et al. Effects of arginine and ornithine on strength, lean body mass and urinary hydroxyproline in adult males. Sports Med Phys Fitness (1989)
  5. Zajac A, et al. Arginine and ornithine supplementation increases growth hormone and insulin-like growth factor-1 serum levels after heavy-resistance exercise in strength-trained athletes. Strength Cond Res (2010)
  6. Kokubo T, et al. A randomized, double-masked, placebo-controlled crossover trial on the effects of L-ornithine on salivary cortisol and feelings of fatigue of flushers the morning after alcohol consumption. Biopsychosoc Med (2013)