Blog

Články zaměřené na aktivní životní styl, wellness a zdraví.

Předchozí Následující z 81
  • Chaga - černá perla z Laponska a Sibiře
    Chaga

    Chaga - černá perla z Laponska a Sibiře

    Redakce eFIA Redakce eFIA 08.03.2024

    Chaga (Inonotus obliquus) je druh houby s dlouhou tradicí v Laponské a Sibiřské lidové medicíně, kde byla používána při žaludečních, jaterních a srdečních problémech. Od 60. let probíhají studie zaměřené na její vlastnosti při náročných terapiích a dalších vlastnosti.

  • Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) – nejbohatší zdroj PSK (krestinu)
    coriolus versicolor

    Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) – nejbohatší zdroj PSK (krestinu)

    Redakce eFIA Redakce eFIA 01.03.2024

    Coriolus versicolor nebo také Trametes versicolor je velmi běžná houba rostoucí na dřevě, ze kterého čerpá všechny živiny. Kvůli její dřevité konzistenci není považována za příliš vhodnou ke konzumaci, díky obsaženým látkám se ale používá jako přírodní podpora. Český název zní Outkovka pestrá, v angličtině se jí říká Turkey tail, protože připomíná ocasní pera krocana. Díky barevné pestrosti [...]

  • Hlíva máčková – posila pro mikrobiom, zažívání a obranný štít
    hlíva máčková

    Hlíva máčková – posila pro mikrobiom, zažívání a obranný štít

    Redakce eFIA Redakce eFIA 23.02.2024

    Hlíva máčková (Pleurotus eryngii, anglicky King Oyster Mushroom) je silná adaptogenní houba těšící se velkému vědeckému zájmu díky svému polysacharidovému profilu, probiotické aktivitě, ale také pro vysoký obsah minerálů, fenolických sloučenin a vitamínů. Hlíva máčková je mezi nadšenci do hub jeden z nejvyhledávanějších druhů a je také vysoce ceněná kulinářská pochoutka díky své mimořádně [...]

  • Hlíva ústřičná – houba posilující obranný štít a zažívací trakt
    hlíva ústřičná

    Hlíva ústřičná – houba posilující obranný štít a zažívací trakt

    Redakce eFIA Redakce eFIA 16.02.2024

    Hlíva ústřičná neboli Pleurotus ostreatus (anglicky Oyster mushroom) je adaptogenní houba zkoumaná z hlediska kompozice obsažených polysacharidů, ale také pro významný obsah jiných bioaktivních složek jako je vláknina, enzymy, fenolické sloučeniny a další. Hlíva ústřičná je také jednou z nejprodávanějších a spolu se Shiitake také v kuchyni nejpoužívanějších hub. Říká se jí Orellana, Belarri [...]

  • Jablečný ocet – přírodní pomocník pro hubnutí
    jablečný ocet

    Jablečný ocet – přírodní pomocník pro hubnutí

    Redakce eFIA Redakce eFIA 09.02.2024

    Jablečný ocet je populární zejména v USA a Velké Británii jako univerzální přírodní pomocník při hubnutí, snižování krevního cukru, cholesterolu a dalších oblastech. U nás tolik užívaný není, pro jeho silné benefity a dostupnost je však možná načase to změnit.

Předchozí Následující z 81