Játra

Čekanka a pampeliška - dvě byliny pro optimalizaci funkce jater

Posílení jater pro efektivní odstranění toxinů z těla je odjakživa integrální součástí Ájurvédské i Tradiční čínské medicíny. Játra jsou velmi všestranným orgánem a staří medicinmani věřili, že jde o jeden z orgánů, který by se u nemocných měl léčit jako první. V Tradiční čínské medicíně se říká, že lékař, který umí harmonizovat játra, ví, jak vyléčit sto nemocí. Dnes víme, že bez zdravých jater není možné mít dobře fungující metabolismus, krevní oběh, stabilizované hormonální hladiny a fungující zažívání.

Čekanka a pampeliška - dvě byliny pro optimalizaci funkce jater

Játra a jejich úkol v těle

Játra jsou největší vnitřní orgán v lidském těle, který je uložený v pravé horní části břicha pod hrudní kostí. Je vždycky v komunikaci s ostatními trávícími orgány, od kterých dostává informace ohledně dostupných živin a přítomnosti hrozeb jako jsou předepisované léky, těžké kovy a nebo toxické substance. Játra také prostřednictvím tohoto spojení obstarávají přeměnu stravy na energii, produkují žluč a vylučují odpad.

Játra zajišťují

- Čištění krve

- Přeměnu živin (například metabolizují proteiny změnou aminokyselin, ty pak mohou být využity na energii, sacharidy nebo tuky)

- Distribuci živin do těla přes krevní oběh a udržení správné hladiny živin

- Eliminaci toxického odpadu, nadbytečných hormonů

- Zásobu některých vitamínů a minerálů, když jsou třeba

- Přeměnu tuků ze stravy a produkci triglyceridů a cholesterolu

- Přeměnu sacharidů na glukózu, která tvoří zásobárnu energie

Problém nastane, když játra přestávají fungovat naplno. Jejich zhoršená funkce se obvykle neprojeví naráz nějakým akutním stavem, ale vzniká pozvolna po dlouhé roky a často nepozorovaně. Odhaduje se, že zhoršenou funkcí jater trpí 20-40 % populace. Rizikovými faktory jsou obezita, pravidelná konzumace tučných a průmyslově upravených jídel, nadměrná konzumace alkoholu a drog, sedavý životní styl a vystavování se toxinům z okolí.

Příznaky zhoršené funkce jater

- Nadměrná plynatost

- Časté pálení žáhy

- Zácpa

- Zažloutnutí kůže nebo očí

- Vysoký krevní tlak

- Náladovost, úzkost nebo deprese

- Chronická únava

- Nadměrné pocení

- Tmavá moč

- Snadná tvorba modřin, otoky

Pokud registrujeme několik z těchto příznaků (3), je možné, že jde o zhoršenou funkci jater. Velmi častá je v dnešní době tzv. nealkoholická steatóza jater. Ta je průvodním jevem obezity a způsobí stav, kdy jsou játra doslova zacpána nezpracovaným tukem. Postupně pak dochází k rozvoji dalších onemocnění, zejména onemocnění kardiovaskulárního systému (srdce a cév). Situace pak může končit až mrtvicí nebo infarktem myokardu kvůli ucpání tepen tukem, na jehož začátku byla právě nezdravá játra, která už nezvládla odbourávat tuk a ten tak doslova zaplavil krevní oběh.

Dobrou zprávou je, že zhoršenou funkci i steatózu lze přirozenými způsoby napravit. Důležitá je však zásadní změna životního stylu. Pokud se chceme uzdravit, není možné pokračovat v konzumaci alkoholu a např. fastfoodových jídel. Důležité také je zapojit dostatek pohybu. Pomoci můžou také rostlinné extrakt. Je možné použít ověřený ostropestřec, avšak jsou i dvě velmi zajímavé a možná ještě účinnější alternativy:

Cichorium intybus (Čekanka obecná)

Tato nenápadná rostlina s modrými květy je v česku po staletí známá pro výrobu čekankové kávy z nasušeného mletého kořene (cikorka) a čekankového čaje. Obecně platí, že játrům pomáhají hořké rostliny a patří mezi ně právě i čekanka. Používala už před staletími jako léčivka při jaterní nedostatečnosti, která čistí a napravuje činnost tohoto orgánu. Dále pomáhá i při nedostatečné funkci žaludku, žlučníku, ale také ledvin, které s játry rovněž souvisí. Čekanka obsahuje deriváty kumarinu, flavonoidy a taniny. Všechny tyto látky mají očistný a regenerační účinek související s játry a dalšími vyjmenovanými orgány. Čekanka rovněž obsahuje inulin, který podporuje látkovou výměnu, což regeneraci jater a celkově těla také prospívá. Pro účely podpory organismu se používá extrakt z nadzemní části. (4)

Taraxacum officinale (Pampeliška lékařská)

Pampeliška je krásná, avšak v podstatě za plevel považovaná rostlinka, která však skrývá velký potenciál. Pomáhá stimulovat funkci trávících orgánů včetně jater a zároveň napomáhá jejich pročišťování. Lidoví léčitelé dokonce doporučují sníst čerstvé listy pampelišky pro očištění žlučových cest v játrech i žlučníku. Antioxidanty obsažené v pampelišce pak mají také regenerativní účinek a to i v případě poškození jater alkoholem. Studie podniknutá na Univerzitě v Chonnamu (5) potvrdila, že extrakt z pampelišky pomohl zabránit poškození jater díky alkoholové toxicitě. Pampeliška se v doplňcích stravy používá v kombinaci s lopuchem, který její účinky zesiluje.

Závěrem

Účinek obou rostlin se násobí, pokud je použijeme současně, jednu z nich nebo obě lze také využít v kombinaci s dalšími rostlinkami, např. zmíněným ostropestřcem. Regenerací jater zajistíme organismu lepší látkovou výměnu, očištění od toxinů, takže pocítíme zvýšení energetické hladiny a následné zlepšení fyzické i duševní kondice.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://draxe.com/health/liver-function/
  2. https://draxe.com/nutrition/liver-cleanse/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583179/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613303/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20347918/