Omega-3

Omega-3 ve formě triglyceridů nebo ethyl-esterů – které jsou lepší?

​​​​​​​Omega-3 z rybího oleje, EPA a DHA, jsou v doplňcích stravy dostupné ve třech formách: jako triglyceridy, fosfolipidy nebo ethyl-estery. Nejčastější formou jsou buď triglyceridy a nebo ethyl-estery, které vznikají až technologickou úpravou oleje. Vede se debata, která z těchto dvou forem je lepší, pojďme se na ně proto podívat blíže.

Omega-3 ve formě triglyceridů nebo ethyl-esterů – které jsou lepší?

Pokud konzumujeme ryby, omega-3 přijímáme ve formě triglyceridů. Přes 98 % všech strávených tuků je v této formě. Pokud konzumujeme tuky ve formě ethyl-esterů, tělo je musí převést na triglyceridy, aby je mohlo vstřebat. Triglyceridy jsou spolu s fosfolipidy (krill) přirozenou formou oleje, proto je není třeba uvádět na obalu.

Čistota

Ethyl-esterové formy omega-3 na trhu převažují z několika důvodů. V prvé řadě je oproti triglyceridovým formám jejich výroba levnější. Je zde nulové znečistění nežádoucími látkami, mají také vyšší bod varu a jsou snadněji zpracovatelné pro použití v doplňku a jejich distribuci. Pro spotřebitele je hlavní výhodou zmíněný fakt, že díky destilaci, pomocí které se ethyl-estery vyrábí, jsou odstraněné kontaminanty (těžké kovy, dioxiny, PCB, …), které můžou být přítomné v nekvalitních rybích olejích.

Vstřebatelnost

Ethyl-estery jsou ale podle některých zdrojů méně využitelné než triglyceridy a nebo čerstvé ryby. Přesné číslo je těžké říct, protože hodnoty se podle zdroje výrazně liší. Některé studie uvádějí, že je vstřebatelnost nižší o zhruba 10 až 20 % (2), podle dalších dosahuje vstřebatelnost ethyl-esterů zhruba 60 % vstřebatelnosti triglyceridů (3). Existují také studie uvádějící, že absorpce ethyl-esterů je pozitivně ovlivněná jídlem s obsahem tuků, kdy je vstřebatelnost obou forem prakticky stejná. (4). Pomáhá také emulzifikace. (5)

I když tedy není na stole přesné procento vyjadřující vstřebatelnost ethyl-esterů, je třeba uznat, že triglyceridy (a samozřejmě konzumace celých ryb) jsou v tomto směru pravděpodobně lepší. Je zde ale třeba dbát na serióznost výrobce a zdroj ryb kvůli garanci čistoty.

Destilace

Ethylestery jsou produkovány reakcí surového rybího oleje ve formě volných mastných kyselin s etanolem. Směs je ve vakuu zahřátá a destilována, výsledný kondenzát je koncentrovaný omega-3 ethyl-ester. Koncentrace omega-3 mastných kyselin závisí na destilačním procesu, ale normálně se pohybuje okolo 50-70 %. (1)

Po proběhnutí destilace lze ethyl-estery opět převést na triglyceridy, tento proces je ale nákladný, z důvodu úspory proto výrobci ponechávají oleje ve formě esterů. Celkové náklady pro výrobu triglyceridových koncentrátů jsou typicky o 30-40 % vyšší než u ethyl-esterových. (1)

Vstřebání

V ethyl-esterové formě chybí glycerolová vazba. Mastné kyseliny proto při absorpci hledají dostupnou triglyceridový řetězec nebo jej berou z jiné existující molekuly. Když nastane to druhé, molekuly s chybějícím řetězcem budou hledat jinou a tak dále, a nastává domino efekt. Volné aminokyseliny jsou vstřebávány pomocí enterocytů (epitel střeva) a pro transport do krevního oběhu musí být převedeny na triglyceridy. Tuky jsou v těle transportovány a ukládány ve formě triglyceridů. K přeměně na triglyceridy dochází v játrech, kde se oddělí etanol. Jde samozřejmě o pomalejší a složitější proces než přímá konzumace triglyceridů, při jeho průběhu se do těla uvolňuje malé množství etanolu a vzniká oxidativní stres (velmi malý).

Shrnutí výhod a nevýhod:

Ethyl-estery – výhody

  • Vysoká čistota (bez reziduí díky destilaci)
  • Nižší cena

Ethyl-estery nevýhoda:

  • Nižší využitelnost

Triglyceridy – výhody:

  • Vyšší využitelnost
  • Triglyceridy - nevýhody
  • Možnost reziduí a nežádoucích příměsí (záleží na zdroji, seriózní výrobce uvádí zdroj i výsledky testů)

Doporučené produkty

Prémiové rybí tuky s obsahem omega-3 v tryglyceridových formách nabízí renomovaní výrobci jako Arctic Blue, Nordbo a Viridian. Tito výrobci garantují čistotu svých produktů a uveřejňují výsledky testů, které čistotu potvrzují.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1. https://shorthillseye.com/blog/fish-oil-triglycerides-vs-ethyl-esters/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21063431/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638827/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1826985/

5. https://www.researchgate.net/publication/329677177_Strategies_to_improve_bioavailability_of_omega-3_fatty_acids_from_ethyl_ester_concentrates