mct tuky

MCT tuky – efektivní zdroj energie a pomoc pro trávící trakt a mozek, díl 1.

MCT tuky jsou velmi dobrým zdrojem energie při redukčních dietách, mají však využití i v dalších oblastech jako je zdraví zažívacího traktu, sportovní výkon, činnost mozku, kognitivní pokles a pomáhají také při covidu.

MCT tuky – efektivní zdroj energie a pomoc pro trávící trakt a mozek, díl 1.

Kokosové palmy (Cocos nucifera) pocházejí původně z regionu Jihovýchodní Asie, Indonésie, Austrálie, Nové Guineje, Filipín a některých Pacifických ostrovů. Kokosy byly zaznamenány v archeologických vykopávkách objevující až 4000 let staré svaté texty, tradice a náboženské ceremonie od Asie pro Evropu. Kokosové palmy si vysloužily přízviska jako "strom života", "nebeský strom", "strom hojnosti" a nebo "strom poskytující vše nutné pro život". (1) Kokosy se historicky používaly pro léčbu čehokoli od infekcí a nemocí až po nevolnost a bolesti zubů. Kokosový olej byl v minulosti používán pro jeho kosmetický účinek pro kůži a vlasy, které zvlhčuje a vyživuje. (2) Kokosový olej má samozřejmě také kulinářské využití díky jeho vysokému kouřovému bodu a unikátní chuti.

Zdravotní benefity kokosu byly zaznamenávány v průběhu historie a i v moderních časech se kokosy ukázaly užitečné především jako jako výborný zdroj MCT tuků (Medium Chain Triglycerides). (3) MCT tuky jsou nasycené mastné kyseliny s 6 až 12 uhlíky přirozeně se vyskytující v kokosových plodech. Už v 90 letech bylo objeveno, že se metabolizují jiným způsobem než LCT (Long Chain Triglycerides) a poskytují mnohé výživové hodnoty pro zdraví organismu. (4)

MCT nevyžadují při metabolizování vázání na bílkoviny a jsou tak pro tělo preferovaným zdrojem energie (5,6). MCT jsou už od 50 let užívané jako zdroj energie pro pacienty s nefunkční absorpcí lipidů, dysfunkcí jater a jinými stavy souvisejícími s podvýživou. Jsou snazší na trávení, absorpci a metabolizaci než LCT. (6) Jednou ze zásadních vlastností MCT tuků je unikátní chemické složení. Kyselina kaprylová má 8 atomů uhlíku (C8) a kyselina kaprinová 10 atomů uhlíku (C10). To jim umožňuje pronikat skrz hematoencefalickou bariéru a působit prospěšně všude po těle. (7)

Podívejme se podrobněji na všechny oblasti, kde se využijí benefity MCT tuků:

  • 1.Hmotnost
  • 2.Zdraví trávícího traktu
  • 3.Zdraví mozku a kognitivní zhoršení
  • 4.Covid

1.Redukce hmotnosti

MCT byly v průběhu druhé půle 20. století testovány s cílem zmapovat jejich účinek na termogenezi (produkce tepla v těle pomocí metabolických procesů) ve srovnání s LCT. Studie objevila, že MCT mají velký potenciál termogenezi v lidském organismu zvýšit. Účastníci konzumovali stravu založenou na lipidech s celkem 150 % jejich předpokládané energetické potřeby. Strava se skládala ze 40 % tuku obsahujícího MCT nebo LCT a účastníci ji konzumovali po dobu 7 dní. Výzkumníci zjistili, že MCT zvýšily výdej energie výrazně více než LCT, s předpokládaným mechanismem vycházejícím z lipogeneze v játrech. To je důkaz, že MCT jsou ukládány s menší účinností než LCT a budou tělem spíše využívány. (8) Jiná studie také popsala zvýšený termogenní efekt, ale s mnohem menšími dávkami – 15-30 g MCT. Výzkumníci zjistili, že 30 dní suplementace vedlo k průměrnému zvýšení výdeje energie o přibližně 500 kj (120 kcal). (9) V jiné studii 16 zdravých účastníků užívalo 5-10 g MCT nebo LCT spolu s jídlem po dobu 7 dní. Skupina užívající MCT měla významné zvýšení stravou indukované termogeneze nehledě na druh jídla obsahujícího MCT ve srovnání s LCT skupinou. (10)

Další studie popsaly, že MCT studie mohou pomoci podpořit metabolismus tělesného tuku u obézních jedinců. 43 obézních lidí s diabetem typu 2 dostávalo denně 18 g MCT oleje po dobu 90 dní, což vedlo k redukci tělesné hmotnosti a obvodu pasu stejně jako ke snížení markerů inzulinové rezistence. (11) Systematická recenze a meta-analýza zahrnující 13 studií došla k podobnému závěru, že nahrazení LCT tuků MCT tuky může potenciálně snížit tělesnou hmotnost a zlepšit tělesnou kompozici. (12)

MCT byly zkoumány i z hlediska jejich sytících vlastností. 19 zdravých účastníků studie dostávalo snídaňové smoothie obsahující buď 5 g konjugované kyseliny linolové (CLA), 25 g MCT nebo 22 g rostlinného oleje v kontrolní skupině. Účastníci byli instruováni, aby počkali a sdělili výzkumníkům, když se cítí natolik hladoví, že mají chuť k obědu. CLA i MCT dovedly zvýšit nasycení a snížit kalorický příjem, což naznačuje možný přínos při udržení energetické rovnováhy. Tento účinek byl zopakován ve studii zkoumající pevné i tekuté formy MCT. (12) Účastníci dostávali 25 g MCT oleje, buď v pevném nebo tekutém stavu a nebo LCT olej v pevném nebo tekutém stavu. Ve srovnání MCT a LCT skupiny došlo u MCT k výraznému snížení příjmu kalorií při otevřené konzumaci, kdy mohli účastníci sníst, kolik chtěli, i během celého dne. (obrázek 1 a 2) (13)

Obrázek 1 - Sloupcový graf znázorňující příjem energie (Kj) účastníků při otevřeném jídle, kde mohli účastníci jíst bez omezení. Tekutý LCT olej (Con-L) měl výrazně vyšší energetický příjem ve srovnání s pevným MCT (MCT-S) nebo tekutý MCT (MCT-L) olejem.

Obrázek 2 - Sloupcový graf znázorňující příjem energie (Kj) účastníků za celý den experimentu. MCT-L (tekutý) měl výrazně nižší energetický příjem ve srovnání s Con-L (kontrolní skupina – LCT olej).

Další výzkum zaměřený na efekt MCt olejů na redukci příjmu potravy byl v rámci randomizované zkřížené studie, která se soustředila na muže s nadváhou. Dostávali 10 g MCT nebo LCT (z kukuřice) olej hodinu před obědem. Výzkumníci zkoumali změny hormonů a metabolitů při hladovění. Výsledky potvrdily, že konzumace MCT významně snížila příjem jídla ve srovnání s LCT, nebylo to ale zprostředkováno změnami hormonů, pouze vlastnostmi MCT.(14)

Závěr

MCT tuky prokazatelně pomáhají snížit příjem potravy a navodit pocit nasycení. V příštím díle se podíváme na jejich účinek na zdraví zažívacího traktu, mozku, vliv na kognitivní pokles a účinek při covidu.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Ahuja SC, Ahuja S, & Ahuja U. Coconut – History, Uses, and Folklore. Asian Agri-History. 2014; 18 (3) 221-248
  2. Shankar P, Ahuja S, & Tracchio A. Coconut oil: a review. Agro Food Ind Hi Tech. 2013; 24, 62-64
  3. Sankararaman S, & Sferr TJ. Are We Going Nuts on Coconut Oil? Current Nutrition Reports. 2018; 7, 107-115
  4. Silalahi J. Nutritional Values and Health Protective Properties Of Coconuts.
  5. Marten B, Pfeuffer M, & Schrezenmeir J. Medium-chain triglycerides. International Dairy Journal. 2006; 16 (11) 1374-1382
  6. Watanabe S, & Tsujino S. Applications of Medium-Chain Triglycerides in Food. Frontiers in Nutrition. 2022; 9, 802805
  7. Harkins RW, & Sarett HP. Medium-Chain Triglycerides. JAMA. 1968; 203 (4) 272-274
  8. Hill JO, Peters JC, Yang D, Sharp T, Kaler M, Abumrad NN, & Greene HL. Theremogenesis in humans during overfeeding with mediumchain triglycerides. Metabolism. 1989; 38 (7) 641-648
  9. Dulloo AG, Fathi M, Mensi N, & Girardier L. Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humas consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: A dose response study in human respiratory chamber. European Journal of Clinical Nutrition. 1996; 50 (3) 152-158
  10. Kasai M, Nosaka N, Maki H, Suzuki Y, Takeuchi H, Aoyama T, Ohra A, Harada Y, Okazaki M, & Kondo K. Comparison of Diet-Induced Thermogenesis of Foods Containing Medium- versus Long-Chain Triacyclglycerols. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2002; 48 (6) 536-540
  11. Han JR, Deng B, Sun J, Chen CG, Corkey BE, Kirkland JL, Ma J, & Guo W. Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetic Chinese subjects. Metabolism. 2007; 56 (6) 985-991
  12. Mumme K, & Stonehouse W. Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2015; 115 (2) 249-263
  13. Mayer T, Sampson A, Gloslawska M, Pangua-Irigaray, Shafat A, & Clegg ME. Food Intake and Satiety Response after Medium-Chain Triglycerides Ingested as Solid or Liquid. Nutrients. 2019; 11 (7) 1638
  14. St-Onge MP, Mayrsohn B, O’Keefe M, Kissileff HR, Choudhury AR, & Laferrére B. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men, European Journal of Clinical Nutrition. 2014: 68, 1134-1140