A2 Mléko

Typ kravského mléka, které obsahuje výhradně A2 variantu beta-kaseinu, tedy mléčnou bílkovinu považovanou za stravitelnější a šetrnější k lidskému organismu. Na rozdíl od běžného A1 mléka, které vzniklo u moderních chovů v důsledku náhodné genetické mutace, A2 mléko neprodukuje při trávení peptid BCM-7 (beta-kasomorfin-7) – sloučeninu s opioidní aktivitou, jež může u citlivých jedinců ovlivňovat nervový systém, trávení nebo imunitní reakce. A2 mléko je přirozeně produkováno některými starými plemeny krav (např. Jersey, Guernsey), ale také kozami, ovcemi a buvoly. Moderní A2 mléko pochází z geneticky testovaných krav s A2A2 genotypem. Je dostupné ve formě čerstvého mléka, fermentovaných produktů, proteinových doplňků i kojenecké výživy. Často bývá doporučováno osobám s citlivým trávením, autoimunitními onemocněními nebo u dětí s neurovývojovou citlivostí.