máta

Máta - zázrak pro žaludek, ale i posila pro mozek a nervovou soustavu

Máta je bohužel velmi často považovaná za pouhé koření , maximálně za uklidňující bylinku pro těžký žaludek. Ve skutečnosti se toho v ním ale skrývá mnohem víc. Vedle toho, že pomáhá žaludku a dechu také zlepšuje funkci mozku, celkový stav zažívacího systému a například také stabilizuje hladiny hormonů. (1)

Máta - zázrak pro žaludek, ale i posila pro mozek a nervovou soustavu

Mátové listy můžou odkazovat na jakoukoli rostlinu z rodu Mentha, nejčastěji se však užívá ve spojení s mátou klasnatou (spearmint) nebo mátou peprnou (peppermint), dvěma nejběžnějšími druhy. Máta klasnatá má sladkou chuť, která funguje velice dobře v mnoha receptech, zatímco máta peprná má mnohem vyšší koncentraci mentolu a je to právě ona, která se nejčastěji užívá pro své zdravotní benefity. Mezi ty patří:

  • 1.Zlepšení stavu zažívacího systému
  • 2.Úleva od nachlazení
  • 3.Zlepšení ústní hygieny
  • 4.Posílení funkce mozku
  • 5.Tišení bolesti při kojení

1.Zlepšení stavu zažívacího systému

Mnoho lidí šahá po mátě při prvních příznacích žaludečních problémů. A z dobrého důvodu – máta zcela prokazatelně pomáhá uvolnit svaly zažívacího traktu a navodit pocit úlevy. Je to díky sloučenině se známým názvem – mentol. (2) Studie také ukazují, že může být speciálně užitečná pro lidi se syndromem dráždivého tračník (IBS). Studie popisující účinek této bylinky na IBS objevila, že symptomy lze během čtyř týdnů zmírnit o 75 %. (3) Mátový olej také pomáhá nastartovat trávení a odstranit tak bolesti břicha a další nepříjemné projevy nefunkčního zažívání. (4)

2.Úleva od nachlazení

Mentol patří mezi ty nejběžnější běžné léky na nachlazení a chřipku. Studie opakovaně zjistily, že dovede zprůchodnit dýchací cesty a ulevit tak od symptomů – ucpaného nosu a také kašle. (5,6)

3.Zlepšení ústní hygieny

Jen pár mentolových bonbonů nebo žvýkačka – jednoduchá pomoc při špatném dechu. Mentol však kromě potlačení špatného dechu má také antimikrobiální vlastnosti. (7) Stačí si uvařit obyčejný mátový čaj a uděláme toho hodně pro dobrý stav ústní dutiny.

4.Posílení funkce mozku

Trochu nečekaná, přesto vítaná vlastnost máty souvisí s mozkem a kognitivními schopnostmi. Studie publikovaná v odborném věstníku International Journal of Neuroscience ukázala, že aroma peppermintu dovedlo posílit paměť a pozornost. (8) jiná studie z North American Journal of Psychology ukázala, že máta dovedla snížit únavu a úzkost, a zároveň také zlepšit pozornost – to díky schopnosti stimulovat centrální nervový systém. (9)

5.Tišení bolesti při kojení

Kojení velmi často doprovází velká bolest – bolavé bradavky mohou být rozkousané až do krve. Externí aplikace máty může pomoci.  Peppermintový gel dokázal v takovém případě pomoci lépe než lanolin. (10) podobně tišící účinky měla i mátová voda. (11) Při používání máty jako tišícího prostředku na kojení je ale třeba dbát, aby se užívala pouze zvnějšku a aby se nedostala do úst dítěte, může u něj působit dráždivě.

Závěrem

Mimo žaludek a zažívací systém může máta pomoci i při únavě, úzkostech a nesoustředění. Můžeme ji také externě použít jako úlevu pro maminky při kojení na bolavá prsa.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://draxe.com/nutrition/mint-leaves/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1646142/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17420159/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17653649/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18435479
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1981905/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18041606/
  9. https://www.researchgate.net/publication/281526859_Effects_of_peppermint_and_cinnamon_odor_administration_on_simulated_driving_alertness_mood_and_workload
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17767120/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17442122/