Koenzym Q-10

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 10. – Koenzym q-10

Koenzym q-10 není přímým nootropikem v tom smyslu, že by podobně jako například ginkgo nebo cordyceps ihned zvyšoval koncentraci a posiloval duševní výkon. Jde však o látku, která svými vlastnostmi v dlouhodobém měřítku tyto oblasti pozitivně ovlivňuje. Má svoje místo (podobně jako například d-ribóza nebo kyselina jablečná, které mají podobné vlastnosti) v případě, kdy pociťujeme dlouhodobý nedostatek duševních i fyzických sil, a chceme to systémově řešit.

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 10. – Koenzym q-10

Co je to koenzym q-10?

Koenzym q-10 bývá nesprávně zařazován mezi vitamíny, protože se jim podobá svým složením, ale nepatří mezi ně. Jde o speciální látku, která přirozeným způsobem v malém množství vzniká v lidském těle a její bioaktivní forma se nazývá ubiquinon nebo ubiquinol. V nejvyšších koncentracích se vyskytuje v srdci, játrech, ledvinách a slinivce, konkrétně mitochondriích, částech buněk odpovědných za výrobu energie. Mitochondriím se proto někdy říká buněčné elektrárny, jde o elementární zdroj pro fungování lidského těla.

A zde se dostáváme k významu koenzymu q-10. Ten se totiž účastní tvorby energetické molekuly ATP. Tato molekula složena z adenosinu a tří fosfátů navázaných na uhlík je doslova chemickou energií a vzniká konverzí z přijatých potravin. Při jejím rozložení se uvolňuje obrovské množství energie využívané téměř pro všechny typy buněčných procesů. Jde například o membránový a vnitrobuněčný transport, produkci bílkovin a nebo syntézu RNA.

Další funkcí koenzymu q-10, která přímo vychází z jeho názvu, je jeho důležitost pro správné fungování enzymů. A opět to souvisí s ATP. Ta slouží jako základ pro enzymy zvané kinázy, nezbytných pro zpracování živin z potravy.

O čem se příliš nemluví je fakt, že ATP není dlouhodobou zásobárnou energie, ale neustále v těle vzniká a zaniká. Při dlouhotrvajícím intenzivním výkonu (např. cyklistice, běhu, ale i posilování) jsou v těle spotřebovány kilogramy (!) těchto molekul. Proto je velmi důležité zajistit všechny látky potřebné pro jejich obnovu. A jednou z hlavních je právě koenzym q-10. (1,2,3,4)

Jaké to má praktické využití?

Může nastat situace, kdy kromě momentální únavy cítíme celkové tělesné nebo i psychické vyčerpání, máme problémy s fungováním v práci, se soustředěním a nedosahujeme takového výkonu, jako obvykle. I když zásobujeme tělo kofeinem nebo jinými krátkodobými stimulanty, ne a ne se dostat z útlumu. V takovém případě se může stát, že máme právě nedostatek buněčné energie. Typicky to vzniká po úrazech, chorobách, po období dlouhé zátěže, přetrénováním nebo špatnou stravou. Tady by pak kromě snahy o co možná nejvíce výživově bohatou a čerstvou stravu mohly přijít ke slovu i látky jako koenzym q-10, které ATP pomáhají obnovovat.

Pokud v takovém případě chceme být co nejefektivnější, můžeme koenzym q-10 zkombinovat s d-ribózou, kyselinou jablečnou a MCT tuky. Tato čtyřkombinace je v dostatečných dávkách skutečně velmi efektivním řešením poklesu buněčně energie. Týká se to tělesného vyčerpání, ale také syndromu vyhoření, danou kombinaci můžeme vyzkoušet, i pokud se dostavuje pokles nálady či deprese. Pro skutečně efektivní suplementaci se doporučuje nejméně dvouměsíční kůra.

Další benefity koenzymu q-10

Obnova ATP není všechno. Koenzym q-10 výrazně pomáhá kondici srdce a kardiovaskulárního systému. Výrazně také působí jako antioxidant (5.), což neznamená nic jiného, než že mírní poškození buněk vzniklé při nadměrném oxidačním stresu například z přetrénování, z toxinů z okolí a nebo způsobeného chorobami jako je diabetes a jiné civilizační nemoci.

Závěrem

Pokud nemáte žádné viditelné problémy a přesto pociťujete dlouhodobou únavu či depresi, zkuste namísto navyšování dávek kofeinu nebo syntetických antidepresiv nejprve přírodní látky pomáhající obnovit buněčnou energii.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

1.Effects of coenzyme Q10 on arterial stiffness, metabolic parameters, and fatigue in obese subjects: a double-blind randomized controlled study. 2011. Lee. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21370966/

2.The effects of coenzyme Q10 supplementation on performance during repeated bouts of supramaximal exercise in sedentary men. 2010. Gökbel. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19644406/

3.Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. 2008. Mizuno. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18272335/

4.Coenzyme Q10: Is There a Clinical Role and a Case for Measurement? 2008. Molyneux. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533152/

5.Hen Egg as an Antioxidant Food Commodity: A Review. 2015. Nimalarantne. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632414/