vitamín B5

Vitamín B5 a citrátový cyklus

V minulém díle jsme představili vitamín B5 a jeho vlastnosti související s potlačením symptomů stresu. Dnes se zaměříme na další vlastnost kyseliny panthotenové, konkrétně na její zapojení do citrátového (Krebsova) cyklu.

Vitamín B5 a citrátový cyklus

Vitamín B5 a produkce energie

Citrátový cyklus je souhrn biochemických reakcí, při nichž dochází k aerobní oxidaci přijatých makroživin – sacharidů, tuků a bílkovin. Výsledkem je produkce energie ve formě ATP, které tvoří energetický zdroj buněk. Citrátový cyklus tvoří základ přeměny živin na buněčné palivo, bez něj bychom vůbec nemohli existovat.

Aby mohl citrátový cyklus fungovat, opírá se o několik klíčových látek, mezi které patří čtyři vitamíny skupiny B – thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) a kyselina pantothenová (B5). Nejméně jeden z těchto vitamínů je vždy zapojen do určité části citrátového cyklu, během kterého probíhá produkce buněčné energie. Nedostatek některého z vitamínů bude na tento proces mít negativní efekt. (1)

A jak konkrétně jsou čtyři vitamíny skupiny B zapojené? Jejich aktivní formy jsou esenciální koenzymy při aerobním mitochondriálním dýchání, produkci energie, elektronovém transportním řetězci a formování adenosintrifosfátu (ATP), který tvoří buněčné palivo.

Zásadní roli hraje právě kyselina panthotenová - je součástí Acetylkoenzymu A, bioaktivní formy kyseliny octové. Acetylkoenzym A je hlavní látkou citrátového cyklu. K tomu navíc se thiamin, biotin a vitamín B12 podílejí vlastní cestou způsobem na mitochondriálním metabolismu glukózy, mastných kyselin a aminokyselin, látek, které se účastní citrátového cyklu. Konkrétní zapojení jednotlivých vitamínů skupiny B je znázorněné na obrázku.

Při nedostatečném příjmu vitamínu B5 i dalších vitamínů skupiny B dochází ke zpomalení výroby buněčné energie a výsledkem je únava a vyčerpání. To lze krátkodobě přebít kofeinovými stimulanty, ty ale tělu nedodávají palivo, pouze stimulují nervovou soustavu. Proto je vyvážený příjem živin nezbytný pro sportovní výkon i pro činnost celého organismu, včetně imunitního a dalších systémů, které bez buněčné energie nemohou fungovat.

Jedním ze souvisejících procesů citrátového cyklu je glukoneogeneze, kdy se z nesacharidových látek tvoří glukóza, bez níž nedokážeme přežít. Díky glukoneogenezi dokážeme na čas vydržet i bez příjmu potravy. A i dohoto procesu je významně zapojený Acetylkoenzym A utvořený i z kyseliny pantothenové.

Závěrem

V tomto dílu jsme si ukázali nezbytnost vitamínu B5 pro tvorbu buněčné energie. Je stavební látkou Acetylkoenzymu A, zásadní látky citrátového (Krebsova) cyklu, který produkuje ATP - buněčnou energiei pohánějící celý organismus. Vitamín B5 je přítomný v mnoha potravinách, při stresu nebo vysoké fyzické zátěži se ale vyplatí jej doplňovat. Ve třetí a závěrečném dílu o vitamínu B5 se zaměříme na ostatní vlastnosti tohoto vitamínu, mezi které patří redukce škodlivého HLD cholesterolu, pozitivní vliv na stav srdce a cév, posílení nervů, činnosti mozku a imunitního systému.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/2/68
  2. https://draxe.com/nutrition/vitamin-b5/
  3. http://fblt.cz/skripta/ii-premena-latek-a-energie-v-bunce/8-krebsuv-cyklus/