quercetin

Quercetin jako pomoc při alergiích a astmatu

Quercetin je důležitá přírodní sloučenina patřící mezi všemi šesti skupinami flavonoidů mezi ty nejdůležitější. Jeho název je odvozený od latinského Quercetum znamenajícího dubový les (Quercus = dub) a vznikl pravděpodobně díky širokému výskytu této látky v lesním i jiném ovoci, zelenině, oříšcích, vínu i semínkách. Quercetin patří mezi nejstudovanější flavonoidy a má více než 50 benefitů potvrzených výzkumem (1), my se však zaměříme na ty nejdůležitější – pomoc při alergiích, zánětu a posílení imunitního systému.

Quercetin jako pomoc při alergiích a astmatu

Oxidativní stres a zánět

Quercetin ukazuje výraznou protizánětlivou (2,3) aktivitu díky několika účinkům zahrnujícím inhibici více prozánětlivých dějů – činnosti mastocytů (žírných buněk), rozkládání granulocytů, sekreci neutrofilů, formování prostaglandinu (zejména leukotrienů) a také peroxidace lipidů. Quercetin má také schopnost brzdit činnost enzymu hyaluronidáza, který způsobuje rozpad kolagenu v pojivových tkáních. Brzdí také činnost leukotrienů podporujících zánět kvůli vazokonstrikci, která může vést k vazokonstrikci (narovnávání) cév, která pak zase vede ke zvýšené cévní propustnosti (známka zánětu) a k zúžení průdušek.  Obecně lze říci, že quercetin brání produkci volných radikálů poškozujících organismus, díky čemuž posiluje prevenci mnoha onemocnění i brzdí jejich průběh. Díky tomuje tak quercetin doporučován například i praktickými lékaři při mnoha problémech (4) – srdečních a cévních chorobách, diabetu, vředech a dalších nemocech, zejména ale při alergiích.

Alergie

Schopnost quercetinu potlačovat zánět úzce souvisí i s jeho schopností tlumit symptomy alergií. Při alergické reakci v těle narůstá oxidativní stres, produkují se volné radikály a vzniká zánětlivá reakce. Alergická reakce je vyvolána látkami zvanými histaminy. Ty jsou vyloučeny, když tělo detekuje alergen a způsobí reakci vyvolávající zánět. Quercetin inhibuje vylučování histaminu a dalších mediátorů z imunitních buněk (mastocytů a granulocytů), což vede k pozastavení alergické reakce a ke zmírnění symptomů jako je kašel, slzení očí, svědění, otoky a další příznaky.

Česká studie (5) z roku 2016 popisuje vlastnosti quercetinu v souvislosti s alergiemi: Quercetin inhibuje vylučování histaminu, potlačuje činnosti prozánětlivých cytokinů, tvorby leukotrienů a potlačuje také tvorbu zánětlivého enzymu interleukin IL-4. Rovněž příznivě ovlivňuje rovnováhu Th1 a Th2 lymfocytů, což je homeopatická rovnováha imunitního systému potřebná pro správnou funkci organismu. Obvykle je negativně vychýlena nevhodným životním stylem nebo chorobou. Quercetin dále potlačuje činnost enzymů jako je lipoxygenáza, peroxidáza a eosinofil, které zesilují zánětlivou reakci. Díky těmto vlastnostem quercetin mírní symptomy alergií, ale také astmatu, alergické rýmy a anafylaktických reakcí způsobeným ořechy. (6) Quercetin může být při mírnění symptomů alergií dokonce stejně účinný jako běžné syntetické léky, navíc bez vedlejších efektů. (7)

Podobné látky

Podobný účinek jako quercetin mají i další látky – enzym bromelain, proanthokynidiny z borové kůry, heřmánek a samozřejmě také vitamín C. A kde quercetin najdeme? Jde o přírodní barvivo, takže ve všem ovoci a zelenině výrazné zelené, červené nebo fialové barvy – jablkách, borůvkách, červeném vínu, lesním ovoci, rajčatech, špenátu, kaparách, libečku, kapustě, kakau, brusinkách i zeleném čaji. Jako podpůrná látka pro quercetin se užívá také vitamín B5, protože stimuluje funkci imunitního systému a zároveň potlačuje činnost kortizonu, jednoho z hormonů, který v těle způsobuje zánětlivou reakci.

Závěrem

A jak quercetin užívat, pokud zvolíme doplněk stravy? Pro prevenci projevů alergií nebo pro jejich zmírnění bohatě postačí 2 kapsle denně.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6141818/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17588137/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20887269/
  4. https://draxe.com/nutrition/quercetin/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21606866/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21625024/