probiotika pro ženy

Nejlepší probiotika pro ženy

Výzkumy ukazují, že různé probiotické kmeny působí v lidském těle různými způsoby. To znamená, že nejsou univerzální. Výběr nejvhodnějšího doplňku proto bude záviset na vašich individuálních potřebách. Mnoho probiotik je prospěšných pro ženy i muže, ale několik kmenů je zvláště prospěšných pro podporu zdraví žen. V rámci tohoto článku se podíváme na to, které kmeny probiotik jsou vhodné například pro podporu správného zažívání nebo intimního zdraví.

Nejlepší probiotika pro ženy

Jak mohou být probiotika prospěšná pro ženy?

Probiotika jsou bakterie, které obecně prospívají svému hostiteli. Možná už víte, že některá probiotika mohou být užitečná při problémech souvisejících se střevy a trávením, mohou však být prospěšná i pro jiné oblasti zdraví, včetně zdraví pokožky nebo vaginálního zdraví.

Všichni bez ohledu na pohlaví máme mikrobiom ve střevech, ústech, kůži a plicích. Prospěšné bakterie a mikroby ale obývají také močové cesty a pochvu. Předpokládá se, že tyto užitečné mikroorganismy ve vagíně a močových cestách mají podobně blahodárné účinky, jako ty ve střevech, a pomáhají udržovat zdravou rovnováhu. Jejich přítomnost omezuje pravděpodobnost přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek, které způsobují stavy, jako je infekce močových cest nebo bakteriální vaginóza.

Zdravý vaginální a močový mikrobiom je obvykle tvořen převážně bakteriemi rodu Lactobacillus, které zabraňují růstu škodlivých bakterií a kvasinek [1,2]. Vzhledem k blízkosti vagíny ke konečníku je poměrně snadné, aby se špatné bakterie a kvasinky přemístily ze střeva do urogenitálního traktu. Předpokládá se tak, že většina infekcí vagíny a močových cest pochází z nežádoucích mikrobů ve střevech [3].

Nejlepší probiotika pro ženské vaginální zdraví

Klinické studie ukazují, že kmeny Lactobacillus jsou zvláště účinné při podpoře ženského intimního zdraví. Bylo prokázáno, že některé kmeny, jako je Lactobacillus rhamnosus GR-1® a Lactobacillus reuteri RC-14®, se dostávají do vagíny živé i při perorálním užití, a právě zde uplatňují své příznivé účinky [4].

Bakteriální vaginóza

Bakteriální vaginóza je nejběžnějším typem vaginální infekce u premenopauzálních žen [5]. Nalezení bezpečného a přirozeného přístupu k léčbě a prevenci této infekce tak bylo obrovskou „výhrou“. Jedna významná studie, randomizovaná, placebem kontrolovaná studie, prokázala, že vaginální mikroflóra u žen s bakteriální vaginózou byla po dvou měsících užívání probiotik Lactobacillus rhamnosus GR-1® a Lactobacillus reuteri RC-14® obnovena do příznivějšího stavu s dominantním zastoupením Lactobacilů[6].

Během těhotenství mnoho žen často trpí vaginálními infekcemi v důsledku probíhajících hormonálních změn. Pro zdraví matky i dítěte je důležité, aby nastávající matka měla zdravý vaginální mikrobiom, protože během normálního vaginálního porodu matka předává část své rezidentní mikroflóry novorozenci. Tento přenos bakterií z matky na dítě následně ovlivňuje zdraví mikrobiomu dítěte.

V roce 2018 klinická studie ukázala, že probiotický kmen Lactobacillus rhamnosus HN001 (ve spojení s Lactobacillus acidophilus La-14® a laktoferinem) může pomoci snížit příznaky bakteriální vaginózy, jako je svědění a výtok [7].

Klinická studie zaměřená na užívání Lactobacillus paracasei F-19® prokázala schopnost zlepšit vaginální pH a zápach u osob s vaginózou. Při perorálním podání byla pozorována úleva i 3 měsíce po ukončení léčby [8].

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihují ženy všech věkových kategorií. Zdá se, že v genitourinární oblasti žen, které netrpí infekcemi, dominují bakterie Lactobacillus [1]. Bylo pozorováno, že probiotické kmeny Lactobacillus rhamnosus GR-1®, Lactobacillus reuteri RC-14® a Lactobacillus crispatus podporují zdravý močový mikrobiom u žen, které trpí recidivujícími infekcemi močových cest [9,10,11].

Kandidóza

Některé ženy mohou být v určitých bodech menstruačního cyklu, během těhotenství, při užívání kombinované perorální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie náchylnější k rozvoji kandidózy. Candida, kvasinka zodpovědná za kandidózu, prosperuje, když jsou hladiny estrogenu zvýšené [12]. Probiotický doplněk, který obsahuje dobře prozkoumané kmeny Lactobacillus rhamnosus GR-1® a Lactobacillus reuteri RC-14®, může pomoci inhibovat růst škodlivých bakterií a kvasinek [13].

Studie z roku 2015 sledovala 40 žen s recidivující vulvovaginální kandidózou. Některým byly podávány spolu s konvenční léčbou probiotické kmeny Lactobacillus rhamnosus DSM 14870 a Lactobacillus gasseri DSM 14869. Výsledky ukázaly, že probiotika užívaná spolu s konvenční léčbou zvýšila účinnost léčby a snížila riziko návratu infekce [14].

Plodnost

Vaginální infekce jsou spojovány s komplikacemi v těhotenství a dokonce snižují samotnou pravděpodobnost otěhotnění [15]. Zejména pokud se u vás infekce opakují, může být zařazení vhodných probiotik důležitým faktorem pro jakýkoliv prekoncepční režim. Správně zvolená probiotika nejen snižují příznaky infekce, ale také působí proti recidivě.

Nejlepší probiotika pro zdravé trávení

Vzhledem k tomu, že otázka nejlepších probiotických kmenů pro zdraví trávicího traktu není specifická podle pohlaví, podíváme se na vybrané zažívací obtíže, které ženy běžně zažívají.

Nadýmání při PMS

Nadýmání je poměrně častým problémem, který se může zhoršovat v určitých obdobích menstruačního cyklu (např. předmenstruační nadýmání) nebo během menopauzy.

Existuje několik faktorů, které mohou vést k nadýmání: kolísající hladiny hormonů, stres, špatná strava nebo poruchy trávení (IBS, potravinové intolerance). Poruchy trávení spojené s menstruací jsou velmi časté. Může se jednat o zácpu, průjem, nevolnost, bolest břicha a nadýmání. Předpokládá se, že za tyto stavy jsou odpovědné kolísavé hladiny ženských pohlavních hormonů, estrogenu a progesteronu [16,17]. Některé probiotické kmeny, například Lactobacillus acidophilus NCFM®, mohou pomoci tyto potíže zmírnit.

Kromě toho bylo v klinické studii prokázáno, že Bacillus coagulans Unique IS-2 může u dospělých snižovat příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS). Od pátého týdne užívání vykazovala probiotická skupina významné zlepšení bolesti břicha, nadýmání, a subjektivní spokojenosti s vyprazdňováním[21].

Zácpa

Zácpa se u žen vyskytuje častěji než u mužů. Často se objevuje kolem menstruace, během těhotenství a po menopauze. Probiotické doplňky obsahující Bifidobacterium lactis BB-12® mohou u osob trpících zácpou pomoci podpořit zdraví střev. Bifidobacterium lactis BB-12® spolu s fruktooligosacharidy (prebiotikum) může podle klinických studií pomoci šetrně podpořit pravidelné vyprazdňování [18,19].

Změny v normálním trávení, včetně zácpy, se mohou také objevit jako součást syndromu dráždivého tračníku (IBS). Příznaky IBS se navíc u žen mohou zhoršovat v době menstruace a v perimenopauze [20].

Těhotenství

Některé kmeny probiotik, jako je Lactobacillus rhamnosus HN001, Lactobacillus acidophilus La-14® a Bifidobacterium lactis HN019, byly zkoumány speciálně v těhotenství a bylo zjištěno, že pomáhají při běžných problémech souvisejících s těhotenstvím, jako jsou zažívací problémy, ranní nevolnosti, těhotenská cukrovka nebo psychické nepohodlí.

Závěrem

Probiotické doplňky nejsou obvykle specifické podle pohlaví, ale určité kmeny byly zkoumány speciálně pro podporu vaginálního zdraví a stavů souvisejících s těhotenstvím.

Pro udržení zdravého mikrobiomu ve vagíně a močových cestách jsou potřeba jiné probiotické kmeny, než pro zdraví střev. Vybírejte proto vždy konkrétní probiotické kmeny, které jsou dobře prozkoumány pro své účinky v konkrétní oblasti.

Probiotika mohou pomoci omezit přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek, které přispívají k rozvoji střevních a intimních zdravotních problémů. Nejlepší doplňky pro intimní zdraví obsahují probiotické kmeny jako Lactobacillus paracasei F-19®, Lactobacillus rhamnosus GR-1®, Lactobacillus reuteri RC-14®, Lactobacillus rhamnosus HN001 a Lactobacillus crispatus. Nejlepší probiotika pro podporu běžných ženských zažívacích potíží, jako je nadýmání a zácpa, zahrnují Lactobacillus acidophilus NCFM® a Bifidobacterium lactis BB-12®.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Komesu YM et al. Defining the relationship between vaginal and urinary microbiomes. Am J Obstet Gynecol. 2020;222(2). doi:10.1016/j.ajog.2019.08.011.DEFINING
  2. Witkin SS, Linhares IM. Why do lactobacilli dominate the human vaginal microbiota? BJOG An Int J Obstet Gynaecol. 2017;124(4):606-611. doi:10.1111/1471-0528.14390
  3. Magruder M, Sholi AN, Gong C, et al. Gut uropathogen abundance is a risk factor for development of bacteriuria and urinary tract infection. Nat Commun. 2019;10(1). doi:10.1038/s41467-019-13467-w
  4. Morelli L, Zonenenschain D, Del Piano M, Cognein P. Utilization of the intestinal tract as a delivery system for urogenital probiotics. J Clin Gastroenterol. 2004;38(6 Suppl). doi:10.1097/01.mcg.0000128938.32835.98
  5. BASHH. Sexually Transmitted Infections in Primary Care 2013. 2014. https://www.bashhguidelines.org/media/1089/sexually-transmitted-infections-in-primary-care-2013.pdf.
  6. Reid G, Burton J, Hammond JA, Bruce AW. Nucleic acid-based diagnosis of bacterial vaginosis and improved management using probiotic lactobacilli. J Med Food. 2004;7(2):223-228. doi:10.1089/1096620041224166
  7. Russo R, Karadja E, De Seta F. Evidence-based mixture containing Lactobacillus strains and lactoferrin to prevent recurrent bacterial vaginosis: A double blind, placebo controlled, randomised clinical trial. Benef Microbes. 2019;10(1):19-26. doi:10.3920/BM2018.0075 
  8. A. Delia, G. Mordante, G. Rago, M. C. Musaccmio, K Retaglia, V De Leo. (2006). Efficacia dell'utilizzo dtìLactobacillus paracasei subsp. paracasei F19 nella vaginosi e nella prevenzione delle recidive di vaginite somministrato per via orale contemporaneamente ad un Lactobacillus acidofilusptr via vaginale. Minkrva Ginkcoi. 2 (56), 227-3.
  9. Land, E., 2021. Q&A: Gynecologic and vaginal care for trans men - San Francisco AIDS Foundation. [online] San Francisco AIDS Foundation. Available at: <https://www.sfaf.org/collections/beta/qa-gynecologic-and-vaginal-care-for-trans-men/> [Accessed 17 August 2021].
  10. Beerepoot MAJ, Mostert). Women with Recurrent Urinary Tract Infections : Antibiotic Resistance and Non-Antibiotic Prophylaxis. [s.n.]; 2013. https://dare.uva.nl/search?identifier=381af002-2eb8-4956-834f-3aef23760310. Accessed February 15, 2018.
  11. Stapleton AE, Au-Yeung M, Hooton TM, et al. Randomized, placebo-controlled phase 2 trial of a lactobacillus crispatus probiotic given intravaginally for prevention of recurrent urinary tract infection. Clin Infect Dis. 2011;52(10):1212-1217. doi:10.1093/cid/cir183
  12. Dennerstein GJ, Ellis DH. Oestrogen, glycogen and vaginal candidiasis. Aust New Zeal J Obstet Gynaecol. 2001;41(3):326-328. doi:10.1111/j.1479-828X.2001.tb01238.x
  13. Martinez RCR, Franceschini SA, Patta MC, et al. Improved treatment of vulvovaginal candidiasis with f********** plus probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14. Lett Appl Microbiol. 2009;48(3):269-274. doi:10.1111/j.1472-765X.2008.02477.x
  14. Sonal Pendharkar, Erik Brandsborg, Lennart Hammarström, Harold Marcotte & Per-Göran Larsson. (2015). Vaginal colonisation by probiotic lactobacilli and clinical outcome in women conventionally treated for bacterial vaginosis and yeast infection. BMC Infectious Diseases. 255 (6), 0971-3.
  15. Michael D Harwich Jr, Joao M Alves, Gregory A Buck, Jerome F Strauss III, Jennifer L Patterson, Aminat T Oki, Philippe H Girerd & Kimberly K Jefferson. (2010). Drawing the line between commensal and pathogenic Gardnerella vaginalis through genome analysis and virulence studies. BMC Genomics volume. 11 (4), 375.
  16. Bernstein MT, Graff LA, Avery L, Palatnick C, Parnerowski K, Targownik LE. Gastrointestinal symptoms before and during menses in healthy women. BMC Womens Health. 2014;14(1). doi:10.1186/1472-6874-14-14
  17. Yonkers KA, O’Brien PS, Eriksson E. Premenstrual syndrome. Lancet. 2008;371(9619):1200-1210. doi:10.1016/S0140-6736(08)60527-9
  18. Verkuijl SJ, Meinds RJ, Trzpis M, Broens PMA. The influence of demographic characteristics on constipation symptoms: A detailed overview. BMC Gastroenterol. 2020;20(1):1-9. doi:10.1186/s12876-020-01306-y
  19. Eskesen D, Jespersen L, Michelsen B, Whorwell PJ, Müller-Lissner S, Morberg CM. Effect of the probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12®, on defecation frequency in healthy subjects with low defecation frequency and abdominal discomfort: A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial. Br J Nutr. 2015;114(10):1638-1646. doi:10.1017/S0007114515003347
  20. Heitkemper MM, Chang L. Do fluctuations in ovarian hormones affect gastrointestinal symptoms in women with irritable bowel syndrome? Gend Med. 2009;6(PART 2):152-167. doi:10.1016/j.genm.2009.03.004
  21. Madempudi, R. S. et al. (2019) ‘Randomized clinical trial: the effect of probiotic Bacillus coagulans Unique IS2 vs. placebo on the symptoms management of irritable bowel syndrome in adults’, Scientific Reports, 9(1). doi: 10.1038/s41598-019-48554-x.