Maitake

Maitake – kladivo na metabolický syndrom a silný chelatátor těžkých kovů

Maitake známé pod svým vědeckým názvem Grifola frondosa je jednou z nejpopulárnějších adaptogenních hub a součást triády Reishi, Maitake a Shiitake používané v Tradiční čínské medicíně jako vynikající adaptogeny a tonika. Maitake je velice populární v Číně a Japonsku, kde se užívá pro medicinální účely po celá staletí. Nazývá se „Hen of the Woods“, „Sheepshead“, „River Mushroom“ nebo „Hui zhu hua“.

Maitake – kladivo na metabolický syndrom a silný chelatátor těžkých kovů

Maitake obsahuje beta-glukany, imunomodulátory pocházející z hub, jejichž struktura je komplexnější než u těch, které se nacházejí v cereáliích jako jsou vločky. Tato struktura je přímo spojená s jejich účinkem. Maitake také obsahuje lektiny, enzymy, provitamín D, vitamíny, zejména ty skupiny B a důležité minerály jako hořčík, fosfor a draslík. Výživový profil Maitake je velmi zajímavý a jeho bioaktivní molekuly jsou nezbytné pro mnoho biologických funkcí.

Vlastnosti a užití Maitake

  • Metabolicko-endokrinní systém: kontrola váhy, zdraví srdce a cév, cholesterol, metabolismus tuků, diabetes, inzulinová sensitivita, krevní tlak, metabolický syndrom
  • Detoxikace: chelatátor těžkých kovů, ochrana jater a ledvin
  • Integrativní podpora: studie týkající se účinku Maitake v kombinaci s konvenční léčbou a jejího efektu na kvalitu života

Maitake je stejně jako například Shiitake jedlá houba, pro co nejsilnější účinek je ale nejvhodnější koncentrovaný extrakt. Pří výběru extraktu je třeba dbát na to, aby šlo o MOG free extrakt – extrakt z těla houby pěstovaného na přirozeném substrátu, ne na obilninách. Jen tak je zaručený přirozeně vysoký obsah účinných látek.

Obsažené látky

  • Beta-glukany
  • Ergosterol
  • Glykoproteiny
  • Vitamíny B1, B2, B3
  • Kyselina palmitová
  • Kyselina olejová
  • Kyselina linolová
  • Draslík, železo, hořčík

Účinek Maitake na hladinu krevního cukru u normálních a diabetických myší 0,5 a 2h po podání (18) (obrázek sciencedirect.com)

Výskyt

Maitake roste všude po světě v opadavých lesech mírného klimatu. Vyskytuje se přirozeně na pařezech starých dubů, ale také kaštanů, buků a líp. Maitake roste zejména na severní polokouli, v Evropě, Severní Americe, Japonsku a Číně. V rané fázi růstu je houba měkká a vhodná pro vaření, postupně se její struktura mění na více dřevitou. Jméno Maitake doslova znamená Tančící houba, což může souviset s jejím podivným tvarem. Maitake se skládá ze shluku malých výrostků, které tvoří překrývající se vějířovitou mozaiku podobně jako šaty oblékané při tradičních japonských tancích, obvykle má hnědo-šedou barvu.

Maitake se typicky objevuje na stromech na podzim s příchodem prvních dešťů. Jeho tělo (plodnice) je obrovské, může vážit až 20 kg a měřit na šířku 60 cm. Jeho dužnina je měkká s vůní připomínající mouku.

Kultivace

Jak už bylo zmíněno, Maitake roste na stromech, venkovní kultivace je proto náročná, Maitake je třeba pěstovat na nařezaných špalcích tvrdého dřeva, ty můžou být i zahrabané pod malou vrstvou hlíny pro získání požadované vlhkosti. Existuje i snažší a levnější způsob pěstování na obilném nebo rýžovém substrátu, tzv. mycelium on grain (MOG), kde ale kvůli odlišným vlastnostem polysacharidů v obilninách nebo rýži není plný obsah účinných látek jako u hub pěstovaných na dřevě. Díky vědeckému výzkumu je ale možné pěstovat Maitake i v bioreaktoru, kde roste houba na přirozeném substrátu a kde je tak zaručený vysoký obsah účinných látek totožný s divoce rostoucím Maitake.

Někteří taxonomové se domnívají, že jméno Grifola je odvozené od Grifona, mytologického zvířete s hlavou a křídly orla a tělem lva. Slovo Frondosa znamená „ve tvaru listu“ – plodnice má tvar překrývajících se listů. V Japonsku se Maitake říká Tančící houba, protože za starodávných dob kdokoli ji našel, z radosti nad užitkem, který mu houba přinese, tančil. Podle japonských textů byli hlavními kupci této houby Samurajové, kterým pomáhala udržovat vynikající fyzickou kondici.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/maitake-grifola-frondosa/
  2. Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
  3. Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasmacholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fedmice. Sato M1, Tokuji Y, Yoneyama S, Fujii-Akiyama K, KinoshitaM, Chiji H, Ohnishi M.
  4. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV.
  5. 5.-Hong, Lei & Xun, Ma & Wutong, Wu. (2007). Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. The Journal of pharmacy and pharmacology. 59. 575-82. 10.1211/jpp.59.4.0013
  6. WL, Shi FF, Li L, et al. Preparation of a novel Grifola frondosa polysaccharide-chromium (III) complex and its hypoglycemic and hypolipidemic activities in high fat diet and treptozotocin-induced diabetic mice. Int J Biol Macromol. 2019;131:81-88. doi:10.1016/j.ijbiomac.2019.03.042
  7. Li N, Gao X, Pan Y, et al. Effects of alkaloid-rich extracts obtained from Grifola frondosa on gut microbiota and glucose homeostasis in rats. Food Funct. 2022;13(5):2729-2742. Published 2022 Mar 7. doi:10.1039/d1fo04062f.
  8. Chen S., Yong T., Xiao C., Su J., Zhang Y., Jiao C., Xie Y. Pyrrole alkaloids and ergosterols from Grifola frondosa exert anti-α-glucosidase and anti-proliferative activities. J. Funct. Foods. 2018;43:196–205. doi: 10.1016/j.jff.2018.02.007.
  9. Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095.
  10. Zhuang C., Kawagishi H., Preuss H.G.Glycoprotein with Antidiabetic, Antihypertensive, Antiobesity and Antihyperlipidemic Effects from Grifola frondosa, and a Method for Preparing Same. 7,214,778. U.S. Patent. 2007 May 8.
  11. Cui B, Han L, Qu J, Lv Y. Hypoglycemic activity of Grifola frondosa rich in vanadium. Biol Trace Elem Res. 2009;131(2):186-191. doi:10.1007/s12011-009-8355-4.
  12. Eliaz I, Weil E, Wilk B. Integrative medicine and the role of modified citrus pectin/alginates in heavy metal chelation and detoxification--five case reports. Forsch Komplementmed.2007 Dec;14(6):358-64.
  13. Zhang W, Jiang X, Zhao S, et al. A polysaccharide-peptide with mercury clearance activity from dried fruiting bodies of maitake mushroom Grifola frondosa. Sci Rep. 2018;8(1):17630. Published 2018 Dec 4. doi:10.1038/s41598-018-35945-9
  14. Minamino K. et al., A water-soluble extract from Grifola frondosa,Maitake mushroom, decreases lipid droplets in brown adipocytetissue cells. Department of Food Science and Nutrition, School of Human Environmental Science, Mukogawa Women’s University,Nishinomiya, Japan. Journal of Nutritional Science and Vitaminology[2008, 54(6):497-500].
  15. Dai XW, Chen ZY, Yan MX, He BH. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2015;40(9):1808-1811.
  16. 20.-Yeh JY, Hsieh LH, Wu KT, Tsai CF. Antioxidant properties and antioxidant compounds of various extracts from the edible basidiomycete Grifola frondosa (Maitake). Molecules. 2011;16(4):3197-3211. Published 2011 Apr 15. doi:10.3390/molecules16043197.
  17. 21.-Herasymets I, Fira L, Medvid I. Application of the thick extract from Maitake mushrooms for correction of metabolic disorders under the paracetamol hepatitis in rats. Pol Merkur Lekarski. 2021;49(293):346-351.
  18. Chun Xiao 1, Chunwei Jiao 1, Yizhen Xie, Linhui Ye, Qianqing Li, Qingping W. Grifola frondosa GF5000 improves insulin resistance by modulation the composition of gut microbiota in diabetic rats.