Hořčík

Hořčík a metabolický syndrom

V současné době jeden ze čtyř dospělých jedinců v UK (1) a dokonce 1 ze 3 jedinců starších 50 let (2) trpí metabolickým syndromem. Jde o lékařský pojem pro kombinaci diabetu, vysokého krevního tlaku (hypertenze) a obezity. Výrazně zvyšuje risk vzniku ischemické choroby srdeční, mrtvice a dalších zdravotních problémů ovlivňujících cévy.

Hořčík a metabolický syndrom

Diabetes, vysoký krevní tlak i obezita jsou vážné problémy, které dovedou samy o sobě poškodit cévy, ale mít všechny tři zaráz je obzvláště nebezpečné. Metabolický syndrom může být diagnostikován, pokud trpíte třemi nebo více z následujících diagnóz:

  • Vysoká nadváha nebo nadměrné množství tuku kolem pasu (nadváha je stanovená, pokud je BMI vyšší než 25, s BMI nad 30 jde o obezitu)
  • Vysoké hladiny triglyceridů (tuk v krvi) a nízká hladina „dobrého“ HDL cholesterolu, což může vést k ateroskleróze, kdy jsou artérie ucpané tukovými substancemi jako je cholesterol
  • Vysoký krevní tlak – soustavná hodnota 140/90 nebo vyšší
  • Neschopnost kontrolovat krevní cukr (inzulinová rezistence)

Co metabolický syndrom způsobuje

Průmyslově upravená jídla – typicky zmražená, balená a nakrabicovaná jídla, která jsou zbavená potřebných mikronutrientů a naopak plná nezdravých aditiv a konzervantů, které pro vaše tělo nedělají nic dobrého. Je potvrzené studiemi (3,4,5), že fast-food a průmyslově zpracované jídlo zvyšuje riziko vzniku metabolického syndromu u dětí, adolescentů i dospělých.

Umělá sladidla – synteticky vytvořená sladidla jsou skutečně spojená s výskytem diabetu i metabolického syndromu. Hromadí se důkazy, že častá konzumace náhražek cukru jako je aspartam, sukralóza, sacharin a dalších může zvyšovat riziko příbytku hmotnosti i riziko vzniku metabolického syndromu, diabetu typu 2 a kardiovaskulárních chorob. (6) Kvůli tomu patří mezi rizikové i tzv. dietní nápoje, které namísto cukru používají umělá sladidla. (7)

Trans nasycené tuky

Tyto průmyslově upravené tuky jsou požívané ve výrobcích s hydrogenovanými oleji a tuky jako je například margarín, sušenky, dorty a koláče, slané tyčinky a chipsy. Zvyšují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a hladinu triglyceridů. (8)

Průmyslově upravené sacharidy a cukr

Nadměrná konzumace cukru ve slazených nápojích je jednou z jasných příčin metabolického syndromu. (9)

Mezi průmyslově upravené sacharidy patří zejména bílé pečivo a bílá rýže (bílá mouka je zbavená přirozeně se vyskytujících složek v obilném klíčku a otrubách, které pomáhají strávit škrob a lepek z jádra). Jejich nadměrný příjem taktéž může vést k rozvoji metabolického syndromu. (10)

Alkohol

Nadmíra alkoholu zvyšuje krevní tlak a hladiny triglyceridů. Alkohol také přináší další kalorie, které mohou zvyšovat hmotnost. Mimořádně také zvyšuje hladinu oxidativního stresu. (11)

Hořčík a metabolický syndrom

Hořčík je druhý nejhojnější intracelulární kationt a je kofaktor pro mnoho enzymu, které se podílejí na metabolismu glukózy. Hořčík má důležitou roli ve fungování inzulínu, zatímco inzulín sám stimuluje absorpci hořčíku ve tkáních citlivých na inzulin. Zhoršená biologická odezva na inzulín se označuje jako inzulínová rezistence.

Vztah mezi hořčíkem a inzulínovou rezistencí pak zkoumala přehledová studie z roku 2004. (12) zjistila, že intracelulární koncentrace hořčíku je nízká u pacientů s diabetem typu 2 a u pacientů s vysokým tlakem. U jedinců s diabetem typu 2 je inverzní spojení mezi koncentrací hořčíku v plazmě a inzulínovou resistencí kvůli buněčným změnám. Snížená hladina hořčíku v buněčné hmotě může vést k nesprávné funkci enzymu tyrosinkináza a nežádoucí změně insulinové sensitivity. Ta nastává změnou aktivity příslušného receptoru, který reaguje na insulinovou signalizaci. Deficit buněčného hořčíku může negativně ovlivnit vývoj inzulinové sensitivity a změnit zásobování buňky glukózou.

Hořčík a inzulín se pak vzájemně ovlivňují. Přesun hořčíku z extracelulárního prostoru do intracelulárního (z vnějšku buňky dovnitř) je ovlivněn více faktory, inzulin je však jeden z nejdůležitějších. Intracelulární koncentrace hořčíku zase zpětně ovlivňuje aktivitu inzulinu, zejména oxidativní metabolismus glukózy. (13,14)

Problémy spojené s inzulinovou resistencí, tedy malou schopností tkání reagovat na tělem produkovaný inzulin, jako je hypertenze nebo zrychlené stárnutí, jsou spojené také s nízkou hladinou intracelulárního hořčíku. U diabetu nastává hořčíková deficience právě kvůli insulinové resistenci a kvůli ztrátám častým močením. Postupně pak dochází k rozvoji mikro a makro angiopatie, poškození cév způsobené dlouhodobě zvýšenou hladinou cukru v krvi. (15)

Závěr

Pravidelná konzumace jídel bohatých na hořčík a také suplementace hořčíku může pomoci snížit insulinovou resistenci u jedinců s diabetem i pomoci předcházet vzniku metabolického syndromu.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://www.viridian-nutrition.com/blog/news/magnesium-and-metabolic-syndrome
  2. https://www.nhs.uk/conditions/metabolic-syndrome/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4598125/
  4. https://draxe.com/health/metabolic-syndrome/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21752314/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772345/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19151203/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19399016/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26225136/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200655/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24315622/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15319146/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12537988/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2253826/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2253826/